Funkcja, prosta równoległa
TFT: Witam, oto przykład z którym się męczę:
Wyznacz wzór funkcji, której wykresem jest prosta równoległa do prostej o podanym wzorze i
przechodząca przez punkt P.
d) y = √3x − 3, P=(2√3, 6)
Proszę o podanie mi wyniku ponieważ próbowałem rozwiązać już pare razy i wciąż wychodzi mi zły
wynik (niezgodny z odpowiedzią).
9 gru 17:48
J:
y − 6 = √3(x − 2√3)
9 gru 17:49
J:
y =√3x − 6 + 6 ⇔ y = √3x
9 gru 17:50
TFT: Nie rozumiem, mógłbyś trochę dokładniej ?
y = ax + b
6 =
√3•2
√3 + b
6 − 3
√3 = b

9 gru 17:55
J:
wykonaj działania z postu: 17:49 ..
9 gru 17:57
J: √3*2√3 = 6 ..
9 gru 17:58
TFT: O boże całkowicie mi się to pomieszało....
No jasne...
Dzięki za pomoc.
9 gru 18:03