hmm
alga:
1. Znjadź pierwiastek stopnia 3 z liczby −π+πi
2. Metodą indukcji wykaż że 2+6+18+........2*3n−1=3n−1 dla n∊N
9 gru 17:15
Kacper:
Zamien na postać trygonometryczną w pierwszym.
9 gru 17:17
alga: ?
9 gru 17:29
alga: pierwsze >?
9 gru 17:39
alga: ?
9 gru 17:50
PW:
−π+πi = −π(−1+i)
Liczbę (−1 + i) zamieniamy na postać trygonometryczną zgodnie z definicją:
|−1+i| =
√(−1)2+12) =
√2
| | −1 | | 1 | |
−1 + i = √2( |
| + |
| i) |
| | √2 | | √2 | |
| | −1 | | 1 | |
Trzeba dobrać taką α, żeby cosα = |
| i jednocześnie sinα = |
| |
| | √2 | | √2 | |
9 gru 17:58
alga:
−π+πi
−π(1−i)
z=
√2
IV cwiartka
9 gru 17:59
9 gru 17:59
PW: Poprawka: w pierwszym wierszu powinno być −π+πi = π(−1+i) (niepotrzebny minus był po prawej
stronie).
9 gru 18:02
Mila:
3√−π+πi
|−π+πi|=π
√2
| | | | | |
zk=3√π√2*(cos |
| +i sin |
| ) dla k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
9 gru 18:04
Kacper:
Bardzo ładnie
9 gru 18:17
alga:
9 gru 18:41