Współczynniki
Maturzysta: Witam
mam problem z wyznaczeniem współczynników, czy mógłby mi to objaśnić?
1) wyznacz a,b i c, jeżeli punkt P należy do paraboli
W(1,5) , P(2,2)
2) wyznacz współczynniki b i c i podaj zbiór wartości funkcji
W(−2,−4)
9 gru 16:43
J:
1) W to wierzchołek paraboli, czyli: y = a(x−1)2 + 5 , potem : 2 = a(2−1)2 + 5 ..stąd a,
potem przekształć do postaci: y = ax2 + bx + c ... i odczytaj warości ...
9 gru 16:51
Tadeusz:

1)
... mając współrzędne wierzchołka bierzesz się za kanoniczną, więc:
y=a(x−1)
2+5
współczynnik a wyznaczysz podstawiając współrzędne punktu P
2=a(2−1)
2+5 ⇒ a=−3
Czyli
y=−3(x−1)
2+5
y=−3x
2+6x+2
9 gru 16:55