Nierówności z wartością bezwzględną
Filipek: Mam kilka nierówności do rozwiązania, ale wychodzą mi inne wyniki niż powinny:
9 gru 15:36
J:
..pokaż obliczenia...
9 gru 15:38
J:
| | 1 | | 1 | |
1. zauważ,że :I3−6xI = I6x−3I ..... |
| − |
| ≤ 3 ... i teraz wspólny |
| | I2x−1I | | 3I2x−1I | |
mianownik...
9 gru 15:42
9 gru 16:04
J:
I3−6xI = I6x−3I = 3I2x−1I ... a skąd masz znak minus ...?
9 gru 16:13
pigor: ,..., w 3−ej linijce 2−gim mianowniku masz źle :
powinno być |3−6x|= |−3(2x−1)|= |−3||2x−1|= 3|2x−1|,
| | 1 | | 1 | |
wtedy |
| ≤ |
| +3 /*3|2x−1| i 2x−1≠0 ⇔ |
| | |2x−1| | | 3|2x−1| | |
⇔ 3≤ 1+9|2x−1| i 2x≠1 ⇔ 9|2x−1| ≥2 i (*)
x≠12 ⇒
⇔ 9(2x−1)≤ −2 v 9(2x−1) ≥2 ⇔ 18x≤ 7 v 18x ≥11 ⇔
⇔ x≤
712 v x ≥
1118, a stąd i z(*)
⇔
x∊ (−∞;12) U (12;712> U <1118;+∞). ...
9 gru 16:21
Filipek: Okej, to już rozumiem, a jeśli chodzi o pozostałe przykłady?
D:x∊R\{−4,2}
|x+4|≥|x−2|
1) x+4≥x−2
4≥−2
x∊R
2) x+4≤2−x
2x≤−2
x≤−1
A wiem, że w 2) powinno być x≥−1 i tam gdzieś jest błąd, ale nie wiem gdzie
9 gru 16:55
Filipek: Ponawiam
9 gru 20:37
Filipek: Ostatni raz
10 gru 14:45