wielomiany
dominika: Bardzo proszę o pomoc przy rozwiazaniu tego rownania..
2x8−9x7+20x6−33x5+46x4−66x3+80x2−72x+32=0
9 gru 15:13
dominika: Moglby ktos?
9 gru 15:25
:): 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu, podziel go przez dwumian x−1
poszukaj tez innych pierwiastków
9 gru 15:30
dominika: Proszę
9 gru 15:39
dominika: Wyszly mi dwa pierwiastki, 1 i 2,ale kolejnych nie moge znalezc
9 gru 15:40
:): podziel przez (x−1)(x−2)=x2−3x+2
9 gru 15:42
dominika: A dlaczego tak?

prosze o wyjasnienie? Nie daloby soe tego zrobic przy pomocy Hornera dalej?
9 gru 15:46
dominika: I caly ten pierwszy wielomjan mam przez to podzielic?
Bo z rtego do tej pory otrzymalam,ze (x−2)(x−1)(2x6−3x5+7xr−6x3+14x2−12x+16)=0
9 gru 15:47
:): no to już masz podzielone, teraz szukamy pierwiastków tego wielomianu 6 stopnia
9 gru 15:51
dominika: No i wlasnie kurcze nie moge znalezc
9 gru 15:52
dominika: Tam powinno byc 7x
4
9 gru 16:06
dominika: Znalazl ktos?
9 gru 16:10
Mila:
Nie ma więcej w zbiorze R i co za sadysta dał Ci to równanie?
9 gru 16:54
dominika: Rozwiazuje jakies zadania do sprawdzianu z wielomianow

dlatego pytam.
9 gru 17:35