trojkąt
mateusz: Mamy trójkąt prostokątny o przyprostokątnym 6cm i 8cm. w trójkąt ten wpisujemy okrąg i
opisujemy na nim okrąg. Jaka jest suma długości srednic tych okręgów?
Wyszło mi 14cm
9 gru 14:19
:): dobrze
9 gru 14:41
dero2005:
OK
9 gru 14:42
mateusz: Dzięki
9 gru 14:47
pigor: ..., 2r+2R= a+b= 6+8= 14, no i ja też umiem ...

dodawać
9 gru 15:15
mateusz:
9 gru 15:18
Mila:

|AB|=2R
2R=a−r+b−r⇔
2R+2r=a+b
2R+2r=6*8=14
=================
Jesli tego nie pamiętamy , to tak
c=10 z tw. Pitagorasa
2R=10
r=2
2r=4
2R+2r=10+4=14
9 gru 17:06
mateusz: Mila 
robiłem tym II sposobem
9 gru 17:24
Mila:
To dobrze. Tak się spodziewałam.
9 gru 17:41
mateusz:
9 gru 21:47