przekształcenie wzoru
Lola: Mam do Was ogromną prośbę, moglibyście pomóc mi przekształcić wzór

? Muszę z tego
wyciągnąć d. Próbuję na różne sposoby, ale mi nie wychodzi

prosze o rozpisanie tego

U{P
1}{1−d*n
1) = U{P
1}{1−d*n
1)
9 gru 13:51
:): nie bardzo rozumiem ten zapis
9 gru 13:52
Lola: | | P1 | | P2 | |
To miało być dzielenie, przepraszam za błąd |
| = |
| |
| | 1−d*n1 | | 1−d*n2 | |
9 gru 13:56
Mila:
| P1 | | P1 | |
| = |
| to jest tożsamość, dla d*n1≠1. |
| 1−d*n1 | | 1−d*n1 | |
Chyba coś źle zapisałaś.
9 gru 13:56
:): pomnóż to "na krzyż" poupraszczaj
9 gru 13:58
kyrtap: Mila tam ma n
2
9 gru 14:00
Mila:
Mnożymy wyrazy proporcji:
P
1(1−d*n
2)=P
2*(1−d*n
1)⇔
P
1−P
1*d*n
2=P
2−P
2*d*n
1⇔
P
2*d*n
1−P
1*d*n
2=P
2−P
1
d*(P
2*n
1−P
1*n
2)=P
2−P
1
9 gru 14:01
Lola: suuuuuuuper dzięęuuuujęęęęęęęę
9 gru 14:04
Mila:
9 gru 14:14