pole siły
kyrtap: Gray jak możesz zerknąć, te pole siły F(x,y,z) = [2xz2 − 2y, −2x −6yz, 2x2z − 3y2] jest
potencjalneprawda?
9 gru 13:48
kyrtap: mi wyszło rot F = 0
9 gru 13:50
Kacper:
Kiedy pole jest potencjalne?
9 gru 14:14
kyrtap: kiedy rot F = 0 ? tak?
9 gru 14:16
kyrtap: w sensie jego wektor musi być zerowy
9 gru 14:16
kyrtap: tylko ja nie wiem czy dobrze obliczyłem rot F
9 gru 14:23
Gray: Przypominam (bardziej sobie, niż Tobie

Dla pola F=(A,B,C) = (2xz
2−2y, −2x−6yz, 2x
2z−3y
2)
rot F = (C'
y−B'
z, A'
z − C'
x, B'
x − A'
y)= (−6y +6y, 4xz −4xz, −2+2) = (0,0,0).
Niestety jest potencjalne
9 gru 15:05
kyrtap: a to mają być pochodne tak ?
9 gru 15:37
Kacper:
dlatego pytałem o wzory
9 gru 16:18
kyrtap: wszystko już jasne tylko u mnie fizyk to liczył przez iloczyn wektorowy a tutaj jest inny
wzorek dzięki wielkie
9 gru 16:25
Gray: Ten inny wzorek to pewnie przez iloczyn wektorowy (ale tam też są pochodne).
9 gru 19:15