dwa kąty przecinające się
pocokomumatura:

jeśli ramiona dwóch kątów przecinają się pod kątami prostymi (czerwony prostopadły do
niebieskiego, a zielony prostopadły do różowego) to α=β prawda?
co to za twierdzenie, jak się nazywa?
9 gru 13:01
J:
..np. z podobieństwa trójkątów...
9 gru 13:06
pocokomumatura: odpowiedź "np. z podobieństwa trójkątów" na pytanie "czy to prawda" lub "jak się nazywa to
twierdzenie"... pytanie może i głupie, ale odpowiedź też nie zachwyca
9 gru 13:28
Mila:
Masz odpowiedź , jak najbardziej prawidłową.
Masz zobaczyć, że odpowiednie trójkąty(prostokątne) są podobne− cecha kkk.
Jeśli nie zobaczysz narysuję z oznaczeniami.
9 gru 13:40
pocokomumatura: Mila, narysuj jeśli możesz. To wychodzi z podobieństwa trójkątów, ale nie jest to jakieś
twierdzenie o ramionach dwóch kątach przecinających się pod kątami prostymi czy coś?...
9 gru 16:02
Kacper:
Ja takiego nie słyszałem
9 gru 16:15
Bogdan:
ja słyszałem określenie "czy cóś", a sformułowania "czy coś" też nie słyszałem
9 gru 16:31
Mila:

ΔDBC−Δprostokątny o ostrych katach:δ iα
ΔFEC− Δprostokatny o danym kącie ostrym α, to drugi kat ostry jest równy δ ( suma kątów w Δ)
Dalej ∡EFC=∡AFD jako kąty wierzchołkowe⇔
α+δ=90
β+δ=90⇔β=α
9 gru 16:31
PW: No to masz udowodnione twierdzenie. Można było "leniwie" kąt β obrócić o 90° (obrót nie zmienia
wielkości kata) i skorzystać z twierdzenia o kątach, które mają ramiona równoległe (czy cóś).
9 gru 17:00