wektory ortogonalne
mateusz: Chodzi o to, by dobrać stałe tak, aby wektory były ortogonalne:
a) x=(2,1,3)T, y=(11,2,−8)T, z=ax+by+(24,11,17)T
3 wektory są ortogonalne kiedy każde dwa z nich są do siebie prostopadłe czyli ich iloczyn
skalarny wynosi 0. Może mi ktoś powiedzieć co oznacza duże T w zapisie ?
bo całe zadanie rozumiem, tylko nie rozumiem tego T.
9 gru 12:51
Gray: T oznacza transpozycję. Wektory są pionowe; łatwiej zapisać jako poziome i dodać T.
9 gru 13:26
mateusz: dziekuje
9 gru 13:59