matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
korzystając z definicji granicy w sensie Heinego obliczyć
slabaaa:
pomoże ktoś? błagam o pomoc
√(x+1) −1
lim
x
9 gru 10:57
jakubs:
x dąży do ?
9 gru 11:01
slabaaa:
x dąży do 0
9 gru 11:04
Gray:
No to dajesz... Bierzesz dowolny ciąg {x
n
}, który zbiega do 0 i jest stale różny od zera i liczysz granicę:
√
x
n
+1
− 1
√
x
n
+1
− 1
√
x
n
+1
+ 1
lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
x
n
x
n
√
x
n
+1
+ 1
x
n
+1 − 1
1
1
= lim
n→
∞
= lim
n→
∞
=
.
x
n
(
√
x
n
+1
+ 1)
√
x
n
+1
+ 1
2
Dokończ Ty.
9 gru 11:31