praca kontrolna
Niki: Proszę o rozwiązanie bardzo potrzebne !
naszkicuj wykres funkcji wykładniczej f(x)=2 x ,a następnie naszkicuj wykrres funkcji
g(x)=f(−x)−4
9 gru 10:51
J:
y = 2x ..?
9 gru 10:54
J:
... rysujesz y = 2x , odbijasz symetrycznie względem osi OY i przesuwasz o 4 w dół ...
9 gru 10:55
J:
... albo jako drugi wykres: y = 2−x ... i przesuwasz o 4 w dół...
9 gru 10:57
Niki: tak
9 gru 10:57
Gray:

Na rysunku masz x→2
x (to niebieskie); teraz to odbijasz względem osi Oy (to ta pionowa kreska
zakończona czarnym grotem [grot to taka strzałka]); następnie przesuwasz całość w dół o 4. To
to zielone.
9 gru 10:58
Gray: Sorki J, nie wiedziałem, że z tym "walczysz".
9 gru 10:59
Niki: Dzięki wam bardzo!
9 gru 11:01
J:
Nie ma sprawy
Gray ...

... zrobiłeś elegancki wykres...
9 gru 11:41