Wyznacz równanie stycznej do krzywej będącej wykresem funkcji y=f(x) w punkie x0
Tomo: Wyznacz równanie stycznej do krzywej będącej wykresem funkcji y=f(x) w punkie o odciętej x0,gdy
| | 1−x | |
f(x)=arctg |
| ; x0=1 |
| | 1+x | |
9 gru 10:35
J:
y − f(xo) = f'(xo)( x − xo)
9 gru 10:36
J:
| | 1 | | −(1+x) − (1−x) | |
f'(x) = |
| * |
| |
| | 1+x2 | | (1+x)2 | |
9 gru 10:40
J:
..policz: f'(1) oraz f(1) ... i podstaw do wzoru ...
9 gru 10:42
Tomo: czyli podstawić teraz w miejsce x jedynke i policzyć pochodną ?
9 gru 10:50
J:
..tak,to będzie współczynnik kierunkowy szukanej stycznej: f'(xo) ..
9 gru 10:52