Zadanie pomocnicze przeznaczone zasadniczo dla Janek 191
BlondynA:
Na ile sposobów można rozmieścić 3 kule w dwóch kolorach w 4 pudełkach w ten
sposób aby w żadnym pudełku nie było kul różnokolorowych?[odp:36]
9 gru 02:46
J:
1) Rozmieszczamy kule tak, aby było po jednej w szufladzie: 4*3! = 24
(4 kombinacje 3 szuflad i dla kazdej permutacja 3 kul)
2) Rozmieszczamy kule tak,że w jednej szufladzie są dwie jednakowego koloru ( 4 mozliwości) i
pozostałą kulę w jednej z trzech pozostałych szuflad: 4*3 = 12
Razem: 24 + 12 = 36 mozliwości
9 gru 06:43
Wiem:
W zadaniu było o pudelkach
Ale poprostu widzisz:(wymowa liczb w trzech sposobach rozwiązania)
Hallo nie śpij ,tak też o kurczę można,bez permutacji
9 gru 09:51