granica
kyrtap: Pomagałem koledze w granicy i nie do końca wiem czemu nie wyszło mi to co chciałem:
| | 3√n3 − n + 1 | |
limn→∞ = 5arctg(n) − |
| |
| | 2n2 − 3n + 5 | |
| | π | | π | |
ograniczyłem to granicę z lewej podstawiając za arctg(n) = − |
| a z prawej |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
lewa granica wyszła mi (− |
| π) a prawa |
| π |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 02:21
Godzio:
Można przejść po prostu z granicą i mamy 5 * 0 − 0 = 0
9 gru 03:01
Gray: arctgn→ π/2 (dla n→+∞), więc Twoja granica to 5π/2 (reszta zmierza do zera).
9 gru 08:46