pomocy
Theosh: Jak to uprościć ?
9 gru 01:01
Theosh: Nie wiem jak to rozgryźć
9 gru 01:04
Lorak: Przy założeniu, że mianownik różny od 0:
| (2x−3)(2x+3) | |
| = ... |
| −1/2(2x−3) | |
9 gru 01:05
Eta:
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
1,5= |
| i 4x2−9= 4(x2− |
| )= 4(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
9 gru 01:05
Theosh: Eta ratujesz mi skórę
9 gru 01:06
Eta:
Możesz też zapisać tak, jak podaje Lorak ( bez ułamków
9 gru 01:07
pigor: .. lub bez ułamków , to bez ułamków:
| 4x2−9 | | 2(2x−3)(2x+3) | |
| = |
| = −2(2x+3) i koniec ...  |
| 1,5−x | | 3−2x | |
9 gru 01:19