procent.
Ania: Cenę pewnego towaru obniżono dwukrotnie, raz o 10%, drugi raz o 15%. O ile procent należy
podnieść cenę towaru, aby wróciła ona do wielkości sprzed obniżek?
18 lis 17:33
Eta:
x −−− poczatkowa cena towaru, x>0
cena po obydwu obniżkach:
0,9*0,85*x = 0,765x = 78,5%x
więc 100% − 76,5% = 23,5%
odp: należy podnieść tę po obydwu obniżkach o 23,5%
18 lis 17:49
Eta:
Znowu chochlik

oczywiście 0,765x =
76,5%x .... a nie jak pomyłkowo napisałam 78,5%
18 lis 17:51
Ania: Dziękuję za pomoc
18 lis 19:08