Ciągi funkcyjne
Rafał: Dlaczego ciąg funkcyjny f
n(x)=x
n(1−x
n) jest zbieżny punktowo na przedziale (0,1], a nie na
przedziale (−1,1]? W odpowiedziach w książce jest błąd czy ja coś ominąłem?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Przecież na przykład dla x=− |
| mamy lim n−−>∞ (− |
| )n(1−(− |
| )n)=0*1=0 chyba że |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
mam już tak mózg przegrzany, że powinienem iść spać
9 gru 00:35
Godzio: A przykład na pewno dobrze przepisany?
9 gru 00:41
Rafał: Tak. Jest to zadanie 9. z działu XVI. str. 163. ze zbioru zadań z analizy matematycznej Banasia
Odpowiedź jest na stronie 432.
9 gru 00:50
Godzio: No to masz rację
9 gru 01:40
Rafał: Ok, dzięki za info
9 gru 02:00