matematykaszkolna.pl
Wektory Igor: rysunekMam pytanie. Co to znaczy że płaszczyzna jest zadana przez wektory? to znaczy że to te wektory tworzą tą płaszczyznę? dobry rysunek?
8 gru 23:54
Maslanek: Mówimy, że płaszczyzna jest rozpięta na dwóch nierównoległych wektorach. To znaczy, że każdy punkt z płaszczyzny może być przedstawiony za pomocą kombinacji liniowej wektorów z bazy (u Ciebie v, w)
8 gru 23:57
Igor: to dobrze rozumiem?
9 gru 00:00
Maslanek: rysunekPłaszczyzna jest nieskończonym zbiorem. Widziałbym to raczej tak: Generalnie, jeżeli v, w∊RN i nie są równoległe, to płaszczyzną w RN nazywamy zbiór: {x=a*v+b*w: a,b∊R}
9 gru 00:07
Maslanek: Ten Twój rysunek wskazuje, że jesteśmy na jakimś ograniczonym obszarze emotka
9 gru 00:08
Igor: aha dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie. Muszę zrobić takie zadanie. "Płaszczyzna zadana jest przez wektory [1,2,3],[3,4,5] i punkt (1,1,2). Znajdź wektor prostopadły do płaszczyzny." I tu mam problem, bo nie wiem po co mi jest dany ten punkt. Żeby znaleźć wektor prostopadły do płaszczyzny wystarczy policzyć iloczyn wektorowy podanych wektorów. Jeżeli się mylę proszę mnie poprawić.
9 gru 00:13
Igor: proszę o odpowiedź
9 gru 00:29
pigor: ...,dobrze myślisz, iloczyn wektorowy danych dwóch wektorów jest wektorem [A,B,C] normalnym płaszczyzny A(x−1)+B(y−1)+C(z−2)=0 , a więc tu masz : [1,2,3]x[3,4,5]= ...= −2i+4j−2k = [−2,4,−2]= −2 [1,−2,1] , czyli 1(x−1)−2(y−1)+1(z−2)=0 ⇔ x−2y+z−1=0 szukane równanie. emotka
9 gru 02:07