matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
udowodnij
1234:
1
Udowodnij, że jeśli a+b=1 oraz a
3
−a
2
b≤ab
2
−b
3
, to a=b=
2
8 gru 23:45
:):
a
3
+b
3
≤a
2
b+ab
2
a
3
+b
3
≤ab(a+b) a
3
+b
3
≤ab (*) a+b=1 podnosimy do 3 a
3
+3a
2
b+3ab
2
+b
3
=1 a
3
+b
3
=1−3a
2
b−3ab
2
a
3
+b
3
=1−3ab(a+b) a
3
+b
3
=1−3ab (*) 1−3ab≤ab 1≤4ab 1/4≤ab
9 gru 09:57
Gray:
Może tak: a
3
− a
2
b ≤ab
2
−b
3
⇔ a
3
+b
3
≤a
2
+ab
2
⇔ (a+b)(a
2
−ab+b
2
)≤ab(a+b) ⇔
1
⇔/zał. a+b=1/ ⇔ a
2
−ab+b
2
≤ab ⇔ a
2
−2ab+b
2
≤0 ⇔(a−b)
2
≤0 ⇔ a=b ⇒ a=b=
, bo a+b=1.
2
9 gru 10:17