fizyka
kyrtap: Mam sprawdzić czy następujące pole sił jest potencjalne F
→ = [−2x,−z,−y]
gdy obliczyłem rot F
→ wyszło mi że jest równe −1 czy to oznacza że jest potencjalne
8 gru 23:09
Gray: Rotacja to wektor. Aby było potencjalne, rotacja musi być zerem (wektorem zerowym).
8 gru 23:12
kyrtap: aha czyli stąd mogę napisać wniosek że pole sił nie jest potencjalne
8 gru 23:13
kyrtap: Gray bardzo dużo wiedzę masz, szacun. Jak wolno się zapytać na jakiej uczelni studiowałeś?
8 gru 23:17
Gray: rotF= (0, 0, 0), więc Twoje pole jest potencjalne.
8 gru 23:19
Gray: Jest taka jadna... ujdzie w tłumie... Muszę lecieć. Dobrej nocy.
8 gru 23:20
kyrtap: jak potencjalne? nie rozumiem
8 gru 23:22
Gray: Pole F=(A,B,C) = (−2x,−z,−y)
rot F = (C'y−B'z, A'z − C'x, B'x − A'y) = (−1+1,0−0,0−0) = (0,0,0).
Znikam.
8 gru 23:26
kyrtap: dzięki wielkie dobranoc
8 gru 23:29
kyrtap: ja korzystałem z iloczynu wektorowego ale jednak pomyliłem się i rzeczywiście rot F = 0 dzięki
wielkie jeszcze raz
8 gru 23:57