Granice
52: Witam.
Takie zadanko mam
Oblicz granicę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞( |
| + |
| +...+ |
| )= |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
Ja bym zrobił że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Zatem lim ( |
| + |
| +...+ |
| ) =0 |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
Czy tak rozwiązane zadanie na kolokwium jest dobrze rozwiązane?
I jakim to innym sposobem można rozwiązać ?
8 gru 22:45
8 gru 22:51
52: Dzięki
8 gru 22:56
razor: wg. twojego sposobu masz ∞*0 a to jest symbol nieoznaczony
8 gru 22:57
52: Jak ?
0+0+0+...+0=0
8 gru 23:04
razor: a ile razy się to 0 pojawia?
8 gru 23:19
Gray: Wujek dobra rada: widzę kropki "...", myślę "twierdzenie o trzech ciągach". Dobrej nocy.
8 gru 23:22
52: Ok dzięki

Już wiem jak to rozwiązać ...

Koniec tematu

Zamykam
8 gru 23:52