f(x)=cos 3x
Ania: Jakie są miejsca zerowe wykresu f(x)=cos 3x ?
8 gru 22:40
Eta:
| | π | | π | | π | |
cos(3x)=0 ⇒ 3x= |
| +k*π /: 3 x= |
| +k* |
| , k∊C |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
8 gru 23:15
PW: Znamy przebieg funkcji g(x) = cosx, w szczególności wiemy, że wartość 0 osiąga dwukrotnie, w 2
punktach. Funkcja f(x) = cos3x jest bardziej pracowita − na przedziale [0, 2π) każdą wartość
osiąganą przez tę poprzednią osiągnie 3−krotnie częściej (jeżeli x przebiegnie przedział [0,
2π), to 3x przebiegnie 3 takie przedziały).
Inaczej mówiąc: cos x wykonuje "jedno pełne wahanie", a cos3x − trzy "pełne wahania" na tym
samym przedziale, okres funkcji cos3x jest trzy razy mniejszy niż funkcji cosx.
8 gru 23:18
PW: Eta, tym razem się nie umawialiśmy, a samo wyszło.
8 gru 23:19
Eta:
A szkoda

bo dawno się "nie umawiałam"
8 gru 23:48
Lukas:
Eta zapraszam na kawę

czuj się umówiona
8 gru 23:51
Eta:
Etaaaam "małolatku"

( ale dzięki za
8 gru 23:54
Lukas:
Nie ma za co

Kawa z wkładką
9 gru 00:18