Odległość punktu od prostej
ejej: Na osi OX wyznacz punkt P równoodległy od prostych k: x−y+3=0 oraz m: 7x+y−1=0.
Wiem, że punkt P będzie miał współrzędne (0, y) i że to zadanie trzeba jakoś policzyć z
odległości punktu od prostej. Ale jak to nie wiem
8 gru 22:37
PW: Dwie przecinające się proste tworzą cztery kąty. Weźmy jeden z nich i odpowiedzmy sobie na
pytanie:
− Gdzie leżą punkty jednakowo odległe od ramion kąta?
8 gru 22:48
ejej: Ja dalej nie wiem, jakie równania mam ułożyć, żeby to policzyć
8 gru 22:49
PW: A znasz odpowiedź na postawione pytanie?
8 gru 22:50
ejej: no po środku
8 gru 22:51
ejej: Ja zrobiłem tak:
| | |−y+3| | | |y−1| | |
d= |
| oraz d= |
| |
| | √2 | | √50 | |
i nijak nie umiem z tego wybrnąć
8 gru 22:55
Eta:
P∊OX ⇒ P(x,0)
8 gru 22:57
Eta:
5|x+3|=|7x−1| ⇒ 5x+15= 7x−1 v 5x+15=−7x+1
dokończ......... P
1(...,0) P
2(....,0)
8 gru 23:01
PW: Dwusieczna kąta. Może być trudno napisać te równania, ale piszę dlatego, że gdy narysujesz te
proste w układzie współrzędnych, to od razu widać ilu odpowiedzi sie spodziewać i gdzie w
przybliżeniu leżą te punkty − to ważne dla sprawdzenia rachunków.
Jeżeli chcesz liczyć metodą "równe odległości od obu prostych" − proszę bardzo, tylko zwróć
uwagę, że punkty na osi OX mają współrzędne (p, 0), a nie takie jak napisałeś o
22:37.
8 gru 23:02
ejej: no racja to wtedy na odwrót, ale jak dalej policzyć to nie mam pojęcia. proszę o pomoc
8 gru 23:02
8 gru 23:05
ejej: Dzięki
8 gru 23:06
Eta:
Ok
8 gru 23:06
ejej:
8 gru 23:06