równanie różniczkowe
artur: dy/dx −x=1−x2 dy/dx
dziekuje za pomoc
8 gru 22:26
Gray: Proszę
8 gru 22:28
Gray: Masz takie równanie:
8 gru 22:29
artur: mam takie
dy dzielone przez dx odjac −x=1−x do kwadratu razy dy dzielone przez dx
8 gru 22:31
Gray: | dy | | dy | | dy | | 1+x | |
| − x = 1 − x2 |
| ⇔ |
| =y'(x) = |
| |
| dx | | dx | | dx | | 1+x2 | |
| | 1+x | | 1 | |
Liczysz zwykłą całkę: y(x)= ∫ |
| dx = arctgx + |
| ln(1+x2) +C |
| | 1+x2 | | 2 | |
8 gru 22:34
artur: przepraszam że jeszcze nie używam tych wszystkich znaków co są tu ale ich nie umiem chwilowo
użyć
8 gru 22:34
artur: dziękuje
8 gru 22:35
Gray: | | licznik | |
U {licznik} {mianownik} (bez spacji) = |
| |
| | mianownik | |
8 gru 22:37
artur: dziękuje a mogę poprosić te zadanie krop po kroku jak zrobić bo nie mam pojęcia
8 gru 22:38
Gray: Już za późno. Podziękowałeś
8 gru 22:50
Gray: Przenosisz dy/dx na jedną stronę
dzielisz przez 1+x
2 i masz to co napisałem o 22:34
8 gru 22:52
artur: chce ogarnąć równania a nie mam pojęcia jak się to robi . i tak dziękuje za pomoc bo zawsze to
coś
8 gru 22:52
artur: thx
8 gru 22:52
8 gru 22:56
artur: bardzo dziękuje

więcej rozumiem
8 gru 22:59