oblicz 1/|p|
1234: Środek okręgu x2+y2+4x−py+4=0 należy do prostej 2y+3x=2. Zakoduj trzy pierwsze cyfry po
przecinku rozwinięcia dziesiętnego liczby 1/|p|.
8 gru 22:10
Gray: Jak zakodować? Mamy sobie sami jakiś kod wybrać? Może kod paskowy?
8 gru 22:13
:): wstaw współrzędne do równania prostej, znajdź p i rozwiń ułamek
8 gru 22:15
1234: tak kodujemy na maturze rozszerzonej
8 gru 22:19
:): obliczyłeś p?
8 gru 22:20
1234: a skąd otrzymaliśmy x i y?
8 gru 22:23
:): wyżej to wzory na współrzędne środka okręgu
trzeba je policzyć
8 gru 22:24
1234: p=8?
8 gru 22:24
:): −8
8 gru 22:25
:): 1/I−8I=?
8 gru 22:25
1234: a ok juz rozumiem dzięki wielkie

wynik dobry wyszedl
8 gru 22:26
:): a zakodowałeś?
8 gru 22:26
1234: tak trzeba zakodowac 125
8 gru 22:27
1234: moglabys mi pomoc jeszcze z jednym zadaniem?
8 gru 22:27
:): a może AĄĆ
8 gru 22:27
:): postaram sie
8 gru 22:27
:): postaram się
8 gru 22:28
1234: No więc mam takie zadanie: ile róznych stycznych o współczynniku kierunkowym równym 3 można
poprowadzić do wykresu funkcji f(x)=2x3−x2+3x+1? I są odpowiedzi: 0,1,2,3
8 gru 22:30
Eta:
Odp: dwie styczne
8 gru 22:36
1234: czemu dwie?
8 gru 22:38
:): jak policzysz pochodną to Δ<0, więc stycznych jest 0
8 gru 22:44
:): no tez sie zastanawiam czemu 2?
8 gru 22:45
1234: w odpowiedzi też jest 2
8 gru 22:46
Eta:
a=f
'(x
o) −−− wsp. kierunkowy stycznej w punkcie P(x
o, y
o)∊ wykresu f(x)
f
'(x)=6x
2−2x+3
| | 1 | |
f'(xo)= 3 ⇒ 6x2−2x+3=3 ⇒ x(3x−1)=0 ⇒ xo=0 v xo= |
| |
| | 3 | |
zatem są dwie takie styczne o współczynniku a= 3
8 gru 22:48
:): a widzisz, zapomniałam o współczynniku 3
8 gru 22:49
1234: aaa dziękuję

!
8 gru 22:52
Eta:
8 gru 22:54