Stereometria
Zosia:
Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości 4.
Krawędź boczna ostrosłupa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 6 i jest
prostopadła do płaszczyzny podstawy. Oblicz sumę długości krawędzi tego ostrosłupa.
Nie mam pojęcia jak to zrobić.
Z góry dziękuję.
8 gru 21:59
O#62;:

4=a
√2
a=2{2}
czyli krawędzie podstawy już masz
8 gru 22:04
O#62;:

a=2
√2
b oblicz z tw. Pitagorasa
8 gru 22:07
:):

tu tez wykorzystaj to samo twierdzenie
8 gru 22:08
Zosia: co znaczy 2{2}?
8 gru 22:18
:): 2√2 sorki
8 gru 22:19