funkcja f(x)
Lillciaa: | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)= (3− |
| m)x + 2m +4. Dla jakiego m |
| | 3 | |
a) funkcja jest rosnąca
b) funkcja jest stała
c) kąt nachylenia prostej do osi c wynosi 45
o
8 gru 21:41
8 gru 21:47
Jolanta: y=ax+b np y=3x+5
znasz ten wzór ,wykres to linia prosta
funkcja jest rosnaca jeżeli a>0 a zawsze jest mnożone przez x
rozwiaz nierównosć
a jest tg kata pod jakim prosta jest nachylona do osi ox w tym przykładzie a=tg45
0
8 gru 21:55
Lillciaa: nie rozumiem

mógłby mi to ktoś jakoś wytłumaczyć jaśniej

nie było mnie na tych lekcjach
8 gru 22:22
Jolanta: y=−2x+3 y=3x−2 wiesz,która funkcja jest rosnaca ?
8 gru 22:25
Lillciaa: y=3x−2
8 gru 22:29
Lillciaa: bo a jest dodatnie
8 gru 22:30
Jolanta: dodatnie czyli >0
| | 1 | |
zapisz tak w twoim zadaniu przypominam a=3− |
| m |
| | 3 | |
8 gru 22:35
Lillciaa: ok mam i dalej jak ?
nie wiem skąd mam to m wziąć
8 gru 22:38
8 gru 22:41
8 gru 22:50
Jolanta: 9> m albo jak wolisz m<9
czyli m∊(−
∞,
∞)
przykład funkcji stałej y=2 dla każdego x y=2 kiedy tak jest ?
y=ax+b
y=0*x +2 jezeli a =0
8 gru 22:54
Jolanta: nie wolno znak> zamieniać na=
U{1}[3}m=3 /*3
m=9
| | 3 | | 1 | | 3 | |
tak jak napisałas |
| =3: |
| =3* |
| =9 |
| | | | 3 | | 1 | |
8 gru 22:58
Jolanta: odszukaj ile wynosi tg 450 i podstaw za a
8 gru 23:00
8 gru 23:01
Lillciaa: czyli sama odpowiedziałam na pytanie skąd wziąć m xd dobre

to teraz jeśłi chciałabym
obiliczyć funkcje stałą to musiałabym za m podstawić 9 ? czyli byłoby :
Czyli jeśli a=0 to funkcja będzie
y=x+2*9+4
y=x+18+4
y=x+22
Dobrze myślę?
8 gru 23:03
Lillciaa: tg 45 =1
8 gru 23:05
Jolanta: dobrze myslisz ale masz podac dla jakiego m jest stała cyli kończysz na wyliczeniu .m=9
wylicz toostatnie m bo chcę isc spać
8 gru 23:18
Lillciaa: | | 3 | |
no to tak jak wcześniej liczyłam to będzie m= |
| = 9 ? |
| | | |
8 gru 23:23
Lillciaa: nie inaczej..
| | 1 | | 1 | | 9 | |
3− |
| *9= 3− |
| * |
| = 3−3=0 |
| | 3 | | 3 | | 1 | |
8 gru 23:25
Jolanta:

jestem bardzo zmęczona i pewnie dlatego noie zauwazyłam x
to jest do podpunktu drugiego funkcja jest stała gdy a =0 czyli m=9 dla m=9 w nawiasie
masz 0 0*x=0 y=22
8 gru 23:31
Jolanta: ostatnie a=45
0
a=1
8 gru 23:32
Jolanta: a=tg450
m=12
dobranoc
8 gru 23:33
Lillciaa: a do punktu trzeciego będzie nachylona o 1?
8 gru 23:35
Lillciaa: dziękuję dobranoc
8 gru 23:35