pochodna
karol: czy istnieją takie k i m dla których funkcja jest różniczkowalna w R
4x+m ,x<1
f(x)= kx2+2x x≥1
8 gru 21:37
Gray: Oblicz pochodne jednostronne w x
0=1 i będziesz miał odpowiedź.
f'
+(1) = (2kx + 2)|
x=1 = 2k+2
| | 4x+m − k − 2x | | 2x +m − k | |
f'−(1) = limx→1 |
| = lim |
| ta granicę będzie skończona |
| | x−1 | | x−1 | |
tylko wtedy, gdy m−k = −2. Wówczas będzie ona równa 2.
Stąd m−k=−2 i 2k+2=2
Czyli k=0, m=−2
8 gru 21:43
karol: super poszedłem nie tą drogą liczyłem z tym h znów bardzo Ci dziękuję
8 gru 21:53
Gray: I z h byś doszedł (nie pomyl z "ch"; nie o takie dochodzenie mi chodzi
8 gru 21:54