matematykaszkolna.pl
uzasadnij :) kjk: wykaż że równanie ma tylko jeden pierwiastek x3−5x2+20x+7=0 nie potrafię znaleźć tego pierwszego, bo nie jest on rzeczywisty. Ktoś ma jakis pomysł?
8 gru 21:36
===: f'(x)=3x2−10x+20 Zauważ, że pochodna nie przyjmuje wartości 0 ... nie ma zatem ekstremów ... itd
8 gru 21:44
Gray: Po pierwsze: skoro ma tylko jeden pierwiastek to chodzi właśnie o pierwiastek rzeczywisty. Wystarczy wykazać, że funkcja jest np. rosnąca.
8 gru 21:51
Maslanek: Prawie wystarczy emotka W zasadzie należałoby pokazać jeszcze, że funkcja przyjmuje wartość mniejszą od zera i większą od zera. Wystarczy policzyć granice w − i + w tym celu.
8 gru 22:06
Gray: Ale my mówimy o tej konkretnej funkcji. Dla dowolnej to i granice o których Ty piszesz w połączeniu z tym co ja napisałem nie wystarczą.
8 gru 22:12
Tadeusz: ... nic tu nie trzeba wykazywać. Wiadomo, że jedno rozwiązanie mieć musi. Skoro jest ciągła, nie ma ekstremów ani punktów przegięcia to jasne, że tylko raz przecina oś 0x. Pochodna przyjmuje tylko wartości dodatnie więc funkcja jest rosnąca dla x∊R
8 gru 22:14
Gray: "... nic tu nie trzeba wykazywać" ? Nie każdy patrząc na wzór funkcji x3−5x2+20x+7 potrafi, bez rachunków stwierdzić, że jest np. rosnąca.
8 gru 22:20
Tadeusz: przepraszam ...zobacz co napisałem jako === Jeśli pochodna przyjmuje tylko wartości dodatnie to funkcja jest rosnąca
8 gru 22:34
Gray: Chwila, chwila. "===" to ja... emotka
8 gru 22:36
Tadeusz: jasne−emotka
8 gru 22:39