ile stycznych
ania: Ile różnych stycznych o współczynniku kierunkowym równym 3 można poprowadzić do wykresu funkcji
f(x)=23−x2+3x+1?
8 gru 21:26
Gray: Współczynnik kierunkowy stycznej do f w punkcie x0 to f'(x0).
Popraw treść i spróbuj rozwiązać.
8 gru 21:36
ania: nie rozumiem
8 gru 21:44
Gray: Czego? Czy Twoja funkcja to na pewno f(x)= −x2 +3x +9?
8 gru 21:48
ania: funkcja jest taka jak powyzej
8 gru 21:50
Gray: Skoro f(x)=−x2 +3x +9 to jest proste:
f'(x) = −2x + 3 a stąd
f'(x0)=3 ⇔ x0 = 0 więc jest jedna taka styczna.
8 gru 21:53
ania: f(x)=23−x2+3x+1 tak jak w poleceniu
8 gru 21:57
Gray: Widzę, że się nie dogadamy... Piszesz po raz kolejny to samo: f(x) = −x2 + 3x + 9.
Żegnam.
8 gru 22:00
ania: bo Cię nie rozumiem to jak mamy się dogadać
8 gru 22:01
Gray: Zadawałem proste pytania.
Celowo nie chciałem zapytać "czy tam nie powinno być przypadkiem x
3 gdzieś?", abyś sama mogła
się poprawić. A Ty nic! Idziesz w zaparte jak na
A,nie poprawię się przystało
8 gru 23:03
Tadeusz:
aniu ... tam na pewno nie jest 23
prędzej x3 lub 2x3
8 gru 23:12