matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną funkcji
ola:
Oblicz pochodną funkcji 1/3e
lnx+x3
8 gru 21:21
Gray:
lnx+x
3
= lnx + lne
x
3
= ln(xe
x
3
) zatem Twoja funkcja to f(x)=1/3 xe
x
3
. Stąd f'(x) = 1/3 (e
x
3
+ 3x
3
e
x
3
)
8 gru 21:24