matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną funkcji
ala:
witam Mam problem z zadaniem, mam nadzieję że ktoś mi pomoże Oblicz pochodną funkcji 1/3e
lnx+x
3
8 gru 21:01
Bogdan:
f(x) = 1/3e
lnx + x
3
a
−a*g'(x)
f(x) =
f'(x) =
g(x)
[g(x)]
2
1
W tym przypadku f'(x) = (−3e
lnx + x
3
* (
+ 3x
2
)) / 9(e
lnx+x
3
)
2
x
8 gru 21:31
J:
1
1
1
..a jesli f(x) =
e
lnx+x
3
, to : f'(x) =
e
lnx+x
3
(
+ 3x
2
)
3
3
x
9 gru 06:51