Twierdzenie K-C
Beforeu: Sprowadzidzic maciez do bostaci bazowej za pomoca przekształcen elemetarnych , Okreslic rzad
maciezy podstawowej i rozszerzonej oraz rozwiazac uklad rownan powolujac sie na twierdzenie
Kroneckera−Cappelego
x1+2x2−x3=2
−x1+x2−x3+x4=1
x1−2x2+x3−2x4=0
x1+x3=−2
8 gru 20:51
Beforeu: doprowadzam do takiej postaci i nie wiem co dalej
1 2 −1 0 2
0 3 −2 1 3
0 2 −2 0 4
8 gru 21:04
Beforeu: tzn nie wiem czy mozna cos tu jeszcze zrobic
8 gru 21:05
Gray: Zamiast wiersza trzeciego napisz 2*w2 − 3*w3.
Otrzymasz ostatni wiersz postaci:
0 0 2 2 −6.
Stąd rząd podstawowej jest równy rzędowi rozszerzonej = 3. Czyli masz nieskończenie wiele
rozwiązań zależnych od jednego parametru.
8 gru 21:17
Beforeu: dzieki
8 gru 21:26
Beforeu:
1 2 −1 0 2
0 3 −2 1 3
0 0 2 2 −6 Wtedy chyba nie jest w postaci bazowej
8 gru 21:36
Beforeu: przeksztalcilem jak sie dalo i wychodzi
1 1 0 0 4
0 1 0 1 7
0 −1 1 0 2
Czyli lipa bo musza byc rozwiazania
8 gru 22:01
sss: zaraz rozwiążę

cierpliwości
8 gru 22:05
Gray: Dlaczego lipa?
Skąd masz trzecie równanie?
Może tak?
1 0 0 −1 −3
0 1 0 1 7
0 0 1 1 −3
8 gru 22:10
Beforeu: W 3 * −2 ⇒ 2* W 3 + W2 i W3 + W 1
8 gru 22:14
sss: wyznacznik macierzy równa się z tego co obliczyłem 4 (mogłem się pomylić)
skoro jest różna od zera to można stosować eliminację gausa/CK
aby rozwiązać równanie za pomocą tego twierdzenia musisz wyliczyć wyznacznik główny oraz
poboczne dla x1,x2 itp.;
następnie obliczasz x x=wx/w
jak obliczyć wyznaczniki wx1,wx2 itp
wstawiasz wyniki równań w tym wypadku kolumnę 2,1,0,−2 w miejsce poszczególnych kolumn
(najpierw w 1 potem zamiast 2,3,4) i wyliczasz normalnie wyznaczniki do każdej ,a potem
korzystasz z tego wzoru, o którym wspomniałem x=wx/w.Mam nadzieję że jakoś coś zrozumiałeś z
tego
8 gru 22:18
sss: x1=0?
8 gru 22:24
Beforeu: ale czy mozna stosowac w przypadku gdy bedzie nieskonczenie wiele rozwiazan metode wyznaczników
?
8 gru 22:26
sss: x2 też równe 0

o co chodzi
8 gru 22:28
sss: czekaj coś chyba pomieszałem przypomniałeś mi z tym" nieskończenie wiele rozwiązań"
musisz obliczyć podmacierz,ale kiedy wyznacznik główny jest równy 0

Tu mi wyszedł 4

pewnie przez to że liczyłem w pamięci
8 gru 22:30
Beforeu: 1 1 0 0 4
0 1 0 1 7
0 −1 1 0 2 r(a) =3 i r(b) = 3 < 4
WIec nieskonczenie rozwiazan zaleznych od 1 parametru
x1+x2=4
x2+x4=7
−x2+x3=2
x2=t
x1−4−t
x3=2+t
x4=2+t
x2=t
Tak powinno wyjsc?
8 gru 22:31
sss: x3=−2
8 gru 22:33
Beforeu: bo rzad macierzy to np :
1 0 0
0 0 1 wIEC jest 3 rzedy tak ?
0 1 0
8 gru 22:33
Beforeu: No ale tu musi wyjsc nieskonczenie wiele rozwiazan wiec musi byc tez parametr
8 gru 22:34
sss: wyszło mi:
x1=0
x2=0
x3=−2
x4=−1
więc wszystko pasuje
Miałem na ćwiczeniach jasno określone ,że kiedy mam detA różny od zera to liczę tak
kiedy deta =0 robię eliminację gausa
8 gru 22:39
sss: tw.Cramera
jeśli w jest różne od zera to układ ma 1 rozwiązanie i robi się tak jak wyżej

(notatka z ćwiczeń)
to jest metoda wyznacznikowa
8 gru 22:40
sss: rząd macierzy to 2x2/3x3/4x4/5x5 nie może być np;. 2x3
8 gru 22:41
sss: znaczy może być 2x3 ale wtedy będzie mogła mieć rząd 2 ,bo nie da się obliczyć wyznacznika 2x3
tylko 2x2,3x3 itp
8 gru 22:42
Gray: Nie sprawdzałem tego co kolega Beforeu napisał wcześniej. Pomijając ewentualne usterki,
metoda Cramera jest podawana na studiach ze względów historycznych i przez jej prostotę
sformułowania. Do rozwiązywania dużych układów jest bezużyteczna (układ 4 x 4 można uznać za
duży). Jedyną właściwą metodą jest metoda Gaussa, którą możemy stosować zawsze: czy detA=0 czy
detA≠0. Możemy przy jej pomocy rozwiązywać układy, liczyć wyznaczniki, wyznaczać macierze
odwrotne...
8 gru 22:48
Beforeu: Tylko ja nie uzywalem Cramera ale Kroneckera−Cappelego
8 gru 22:55
sss: ok wiem że eliminacje gaussa można wszędzie stosować ,ale jej za bardzo nie lubię ,bo można
nieźle się zdenerwować kiedy nie możesz czegoś zauważyć.
Przy tych zadaniach można stosować twierdzenie Cramera ,Kronekera−Capeliego i Gaussa do koloru
do wyboru.Nie wiem ,dlaczego tobie narzucają koniecznie tego Kronekera.U mnie możesz robić jak
chcesz nawet swoim własnym wzorem,ale wynik ma się zgadzać
8 gru 22:56
Gray: Czasami narzucają metodą bo... nie znają innej

Albo chcą, abyś właśnie tę opanował.
8 gru 22:57
sss: to nie ma czego już tutaj szukać skoro umiem tylko Gaussa i Cramera
8 gru 23:00
Beforeu: Mam narzucone żeby robic K−C . Cramera stosowalismy jak bylo tyle samo nie waidomych co
rownan
8 gru 23:01
sss: ale tutaj są 4 niewiadome i 4 równania
8 gru 23:02
Beforeu: ale po sprowadzeniu do postaci bazowej masz
3 rownania a 4 niewiadome
8 gru 23:07
sss: https://www.youtube.com/watch?v=kToOZNN9SNE
nie rozumiem twojego zadania

dla mnie jak detA jest różne od zera to sprawa jest jasna−Cramer
jak jest różne od zera to można się bawić tak jak na filmiku (metoda C−K)
przy det różnym od zera nie ma sensu szukać podmacierzy
8 gru 23:46
sss: jak jest równe w drugim podpunkcie
8 gru 23:47
sss: dobra już się naumiałem tej metody i jest ona stosowana kiedy wyznacznik jest równy =0
,ponieważ służy do obliczania podmacierzy i szukania mniejszego wyznacznika np;. 3x3=0 ,więc
liczymy dowolny kwadrat 2x2 i kiedy wyznacznik jest różny od zera to ma rząd 2 ,następnie
liczymy rząd dla macierzy dobudowanej o kolumnę wyników i jeżeli wyjdzie:.
r(A)=r(B) mamy co najmniej 1 wynik
r(A) nie równa się r(B) równanie sprzeczne
r(A)=r(B)<n mamy równanie nieoznaczone czyli z parametrem
n−r(A) lub r(B)= liczba parametrów np:. rząd 2 i 3 niewiadome będzie 1 parametr 3−2=1
n(liczba niewiadomych)
w twoim zadaniu wyznacznik główny jest różny od zera ,dlatego ta metoda jest zbędna
równanie jest oznaczone to znaczy ma 1 wynik bez parametru ,który podałem
x1=0
x2=0
x3=−2
x4=−1
więcej wyników nie otrzymasz.(przy tym zamiast szukać wyznaczników podmacierzy możesz się bawić
eliminacją Gausa ,ale jest ona na tyle niepraktyczna że czasem uda ci się rozwiązać układ w
10sec ,a czasem będziesz bawił się wierszami 2 godziny)
9 gru 18:10
sss: mam nadzieje ,że pomogłem
9 gru 18:10
sss: przekształcenia elementarne−za pomocą eliminacji Gausa ,ale ja się w to nie bawię
9 gru 18:11