oblicz
ciokloka: √11−6√2 + √11+6√2 =
8 gru 20:13
PW: Standardowy sposób (ale nie zawsze możliwy) to zauważyć, że
(3 − √2)2 = 32 − 2·3·√2 + (√2)2 = 9 − 6√2 + 2 = 11 − 6√2,
a więc
√11−6√2 = √(3−√2)2 = ...
Podobnie dla wzoru "z plusem"
8 gru 20:23
ciokloka: czyli √11−6√2 + √11+6√2 =
√(3+√2)2 +
√(3−√2)2
8 gru 20:33
Kacper:
8 gru 20:35
ciokloka: a jak obliczyć wartość bezwzględną

|3+
√2| + | 3−
√2|
8 gru 20:37
Kacper:
|1|=1, bo 1≥1
|
√2−1|=
√2−1, bo
√2−1≥0
|1−
√2|=
√2−1, 1−
√2<0
teraz twoje
8 gru 20:39
ciokloka: 3 +
√2 + 3 −
√2 = 6
8 gru 23:39
Janek191:
9 gru 09:28