Wielomiany
Dominika: Wyznacz wszystkie wartosci parametru p, dla ktorego wielomian W(X)=x3+px−16 ma pierwiastek
podwojny. proszę o pomoc,gdyż jest to wielomian stopnia 3 i nie mogę policzyc delty :<
8 gru 20:11
Dominika: bardzo proszę o pomoc!
8 gru 20:14
niechciany: w(x) = x
3 + ax + b
w(x) posiada pierwiastek dwukrotny ⇒ Δ = 0
8 gru 20:17
Dominika: co to za delta? skąd ją mamy?
8 gru 20:22
8 gru 20:24
Dominika: Niestety nie brałam czegoś takiego w szkole .. (2LO) moze jest jakis inny sposob?
8 gru 20:28
Bogdan:
To jest proste zadanie z zakresu II klasy liceum, niepotrzebna jest tu znajomość wzorów
Cardano, których i tak nie ma w programie nauczania. Zaproponuj niechciany inny
sposób, a jeśli nie nie uda Ci się, to za kilka minut pokażę rozwiązania tego zadania.
8 gru 20:30
Dominika: Dzięki Bogdan!
8 gru 20:31
Dominika: Generalnie to zadanie ze zbioru do matury dla klasy 3 ,ale niech Ci będzie
8 gru 20:36
niechciany: Inny sposób? Dobrze, zamieńmy jedno równanie na układ równań z trzema niewiadomymi :
Z treści zadania wiemy, że w(x) ma trzy pierwiastki x1 , x2 , x3
Oznaczę : x1 = x2 = a oraz x3 = b Chcąc zapisać w(x) w postaci iloczynowej dostaję :
w(x) = (x−a)2(x−b) = x3 + px − 16
dalej porównując współczynniki:
x2 : −2a − b = 0
x1: a2 + 2ab = p
x0: a2b = 16
8 gru 20:38
Dominika: nie rozumiem za abrdzo.. Bogdan masz inny pomysł?
8 gru 20:41
===:
8 gru 20:47
Dominika: 
8 gru 20:48
Bogdan:
Ten drugi sposób, który przedstawił niechciany jest właśnie tym prostszym i dostępnym
dla ucznia II klasy sposobem na wyznaczenie wartości parametru p (wielomiany są
w programie nauczania II klasy).
Dominiko − skup się i postaraj się zrozumieć, w końcu za pół roku zdajesz maturę.
x1 = x2 = a, x3 = b to pierwiastki wielomianu W(x) = x3 + px − 16
Postać iloczynowa
W(x) = (x − a)2(x − b) = (x2 − 2ax + a2)(x − b) = x3 − bx2 − 2ax2 + 2abx + a2x − a2b =
= x3 + (−2a − b)x2 + (2ab + a2)x − a2b
Porównujemy współczynniki przy tych samych potęgach:
−2a − b = 0 ⇒ b = −2a
a2b = 16 ⇒ a2*(−2a) = 16 ⇒ a3 = −8 ⇒ a = −2 i b = 2*(−2) = −4
p = 2ab + a2 = ...
8 gru 20:51
Dominika: dokladnie za 1,5 roku zdaję
8 gru 20:53
Dominika: p=4 z tego ,co mi wyszlo
8 gru 20:57
Dominika: znaczy b*
8 gru 20:58
Dominika: i wtedy p wychodzi 0. dobrze? zle? coś dalej?
8 gru 21:00
Dominika: zroblam,p wyszlo −12 ,a podwojny pierwiastek to −2, Bardzo dziekuje wszystkim!
8 gru 21:07