matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Stereometria ( ostrosłupy )
Monika3311:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej wynosi 13 a wysokość ostrosłupa 5. Oblicz V i Pb .
8 gru 20:07
dero2005:
h
s
= 13 h = 5
1
r =
h
p
3
2
R =
h
p
3
r =
√
h
s
2
− h
2
= h
p
=
2
a =
√
3
h
p
=
3
a
2
√
3
*h
V =
=
12
3
P
b
=
a*h
s
=
2
8 gru 21:27