WYZWANIE
xyz: Witam mam pytanie. Jak za pomocą dodawania i odejmowania tangensów mozna zapisać nastepującą
funkcję f(x)=tgx·tg2x·tg3x. Jezeli mozna to proszę równiez o wytłumaczenie.
Stosowałem juz tu wzory wielokrotnosci ale nie mogę dojsc do rozwiązania. Moglibyście mi zacząć
chociaz to zadanie? bo moze zaczynam zle
8 gru 19:51
Bogdan:
Korzystamy z wzoru:
| | tgα + tgβ | | tgα + tgβ | |
tg(α + β) = |
| ⇒ tgα tgβ = 1 − |
| |
| | 1 − tgα tgβ | | tg(α + β) | |
| | tgα + tg2x | |
dla α = x i β = 2x: tgx tg2x = 1 − |
| /*tg3x |
| | tg(x + 2x) | |
tgx tg2x tg3x = tg3x − (tgx + tg2x)
8 gru 20:18