wartość przyszła na\lokacie
marlena: Wpłacamy do banku 1000zł na 10 lat. W pierwszych 2 latach roczna stopa procentowa wynosi 4%, od
2 do 8 roku = 6%, a od 8 do 10 roku = 8%. Na początku 5 roku dopłaciliśmy dodatkowo 2000zł.
Oblicz wartość przyszłą na tej lokacie.
8 gru 19:04
Przemek: Można to obliczyć na proporcje. Dużo wtedy liczenia.
Pierwsze 2 lata;
1 rok;
1000zl − 100%
x−4%
4%=40
1000+40=1040zl po pierwszym roku
2 rok;
1040zl−100%
x−4%
4%= 41,6 zl
1040+41,6zl=1081,6 zl po 2 latach. i analogicznie musisz liczyc teraz
8 gru 19:19
Godzio:
Pierwsze dwa lata:
1000*(1 + 4%)2
Kolejne 3 lata:
1000*(1 + 4%)2(1 + 6%)3
Kolejne 3 lata:
(1000*(1 + 4%)2(1 + 6%)3 + 2000) * (1 + 6%)3
Ostatnie 2 lata:
(1000*(1 + 4%)2(1 + 6%)3 + 2000) * (1 + 6%)3 * (1 + 8%)2
8 gru 19:23
Przemek: za 3 rok
1081,6−100%
x−6%
6%=64,896
1081,6+64,896=1146,496
za 4 rok
1146,496−100%
x−6%
6%=68,78976
1146,496+68,78976=1215,28576
8 gru 19:23