matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potęga o wykładniku wymiernym
bacha:
1. Jak to obliczyć? 81
1,5
=
1
√
81
15
i co dalej? ma wyjść 729, czyli rozkładam 81, na 9 i 9, ale skąd trójka w potędze?
8 gru 18:52
Gray:
81
1,5
= 81
3/2
= (
√
81
)
3
=9
3
=729
8 gru 18:54