| √2 | ||
− {3}{4}π bierze się stąd, że funkcja sinus osiąga wartość − | dla x = − {π}{4}, ale | |
| 2 |
| 3 | ||
również zaraz obok w lewo − dla x = − | π. Dobrze to widać gdy do rozwiązania dołączy się | |
| 4 |
| π | ||
sin(−π + α) = − sin(π − α) = − sinα = sin(−α) (tu α = | ). | |
| 4 |
| π | π | π | ||||
π − (− | ) + 2kπ = π + | + 2kπ = (2k+1)π + | , | |||
| 4 | 4 | 4 |
| π | ||
co oznacza "start" nie z ujemnego elementu, ale z dodatniego π + | − warto rysować | |
| 4 |
| π | 3π | |||
π + | − (− | ) = 2π | ||
| 4 | 4 |