wielomiany
Ewelinka: Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu W przez Q jest równa R ?
| | 1 | |
a) W(x) = 2x4 − ( 2m−1) x3 − ( m−1 ) x2 + |
| mx−5 Q(x) + x+2 R=1 |
| | 2 | |
b) W(x)= − x
3 + ( m − 2 ) x
2 − ( 2 m − 3 ) x + 2 m+ 2 Q (x) = x − 3 R = − 9






::
8 gru 18:37
Ewelinka: umie ktoś to zrobić baaardzo prosze
8 gru 18:39
O#62;: W(−2)=1
W(3)=−9
8 gru 18:41
Ewelinka: a coś wiecej jjak ja mam to zrobić nie umiem tego
8 gru 18:42
Ewelinka: skad to sie wzieło ?
8 gru 18:44
O#62;: z zasady dzielenia wielomianów

podstaw za x w wielomianach −2 i 3 i rozwiąz równania ze wzgledu na m
8 gru 18:45
Ewelinka:
8 gru 18:46
O#62;: | | 1 | |
2(−2)4−(2m−1)(−2)3−(m−1)(−2)2+ |
| m(−2)−5=1 |
| | 2 | |
rozwiąz to i to samo zrób z drugim
8 gru 18:50
Ewelinka:
8 gru 18:50
O#62;: patrzaj wyżej
8 gru 18:51
Ewelinka: tylko jest mały problem bo ja nie byłam w szkole długo i nie umiem tego rozwiązywać
8 gru 18:52
Ewelinka:
8 gru 18:53
O#62;: nie umiesz działać na wyrażeniach algebraicznych?
8 gru 18:53
O#62;: 2*16+8(2m−1)−4(m−1)−m−5=1
z tym chyba dasz już radę
8 gru 18:54
Ewelinka: tak średnio
8 gru 18:54
O#62;: pomnóz 8 przez każdy wyraz, −4 też, zredukuj wyrazy podobne i napisz co ci wyszło
8 gru 18:56
Ewelinka: 5m=66
8 gru 18:59
Ewelinka: zmieniłam znaki bo przenosiłam na drugą strone
8 gru 18:59
O#62;: 32 +16m−8−4m+4−m−5=1
a mnie wyszło to
8 gru 19:01
Ewelinka: ?
8 gru 19:02
Ewelinka: tak a pożniej redukcja
8 gru 19:02
O#62;: dokładnie
8 gru 19:03
Ewelinka: i pożniej to obliczyłam tylko jeden znak pomyliłam ale tak samo wyszło
8 gru 19:03
O#62;: ile masz m?
8 gru 19:04
Ewelinka: 11
8 gru 19:05
Ewelinka: coś żle obliczyłam chyba
8 gru 19:06
O#62;: 11m+23=1
8 gru 19:06
O#62;: nie wiem gdzie robisz błędy, prawdopodobnie w znakach
8 gru 19:07
Ewelinka: tak myslałam ze coś jest żle ja ogolnie jestem bardzo słaba z maty wiec prosze o wyrozumiałość
8 gru 19:08
O#62;: spoko, mam czas
8 gru 19:08
Ewelinka: moja matematyczka tez mi to powiedziała że myle znaki
8 gru 19:08
Ewelinka: wgl mam 8 zadan zadanych
8 gru 19:09
O#62;: policzyłaś m?
8 gru 19:09
Ewelinka: :(
8 gru 19:09
Ewelinka: dlaczego 11 m
8 gru 19:11
O#62;: 11m+23=1 z tego
8 gru 19:11
O#62;: 16−5=11
8 gru 19:11
Ewelinka: aaaaa
8 gru 19:12
Ewelinka: tez masz mate rozszerzoną
8 gru 19:12
O#62;: ja juz nie chodze do szkoły
8 gru 19:13
Ewelinka: aha chodziłeś do tech czy lic
8 gru 19:14
O#62;: lic teraz stoje po drugiej stronie
8 gru 19:16
Ewelinka: czyli studia ?
8 gru 19:17
O#62;: nie, po drugiej stronie klasy
8 gru 19:17
Ewelinka: ja mam rozszerzona mate ale nic nie umiem kompletnie nic jestem zagrożona
8 gru 19:18
Ewelinka: yyy aaahaa jesteś nauczycielem
8 gru 19:18
O#62;: no tak,
8 gru 19:19
O#62;: rozwiązuj te zadania, bo dostaniesz pałe na semestr
8 gru 19:19
Ewelinka: uczysz maty ?
8 gru 19:19
Ewelinka: jak mam rozwiązywać jak mam problem z tym że niwe wiem jak zaczać
8 gru 19:20
O#62;: jak masz zaległości polecam stronę matmagwiazdy.pl
gosć jest niesamowity, wszystkie lekcje tłumaczy przystepnie i ciekawie
8 gru 19:21
O#62;: podstawiamy za x 3
−33+(m−2*32−(2m−3)*3+2m+2= − 9
8 gru 19:22
O#62;: sorki nie zamknęłam nawiasu za 2 przed *3
8 gru 19:23
Ewelinka: i dalej bedzie
−33m−6*92−62
8 gru 19:27
O#62;: podstawiłaś?
8 gru 19:27
Ewelinka: i dalej bedzie
−33m−6*92−62
8 gru 19:27
O#62;: nie

−27+9(m−2)−3(2m−3)+2m+2= − 9
8 gru 19:27
Ewelinka: 27+9m−18−6−9+2m+2
8 gru 19:32
Ewelinka: nie umiem
8 gru 19:34
O#62;: +9 ma być
8 gru 19:35
Ewelinka: 7m=4 ?
8 gru 19:37
O#62;: i −6m gubisz coś ciągle
8 gru 19:37
Ewelinka: czyli 7m−6m= 4
13m+4 ?
8 gru 19:40
O#62;: 27+9m−18−6−9+2m+2
zamiast −9 ma byc +9, i −6m
8 gru 19:42
Ewelinka: no jest
8 gru 19:43
O#62;: u ciebie nie
8 gru 19:45
Ewelinka: ale poprawiłam i nadal mi tyle wyszło nie wiem co żle robie
8 gru 19:46
O#62;: 27+9m−18−6−9+2m+2
27+9m−18−6czerwonyczerwony9+2m+2
ostatecznie 5m−34= − 9
8 gru 19:46
O#62;: 27+9m−18−6m+9+2m+2
8 gru 19:47
Ewelinka: no własnie tak miałam w zeszycie
8 gru 19:50
O#62;: no to co mi piszesz?

czyli 5m−34 = − 9
8 gru 19:51
O#62;: a przed 27 ma byc −
8 gru 19:52
Ewelinka: nie no to jest głupie wszystko ja tego nie rozumiem o co w tym chodzi gubie sie w znakach ...
albo żle licze i wszystko na raZ ///
8 gru 19:53
O#62;: rzeczywiście masz ogromne zaległości

ale jak chcesz skończyć szkołę, to musisz mieć więcej wiary w siebie
uzupełnić braki z gimnazjum, wtedy będzie lepiej
może jakieś korepetycje weźmiesz
8 gru 19:55
Ewelinka: chodziłam ale to nic nie pomagało ...
8 gru 19:57
O#62;: a dlaczego wróciłaś do szkoły?
8 gru 19:57
Ewelinka: nie wróciłam chodze cały czas nie przerywałam nauki
8 gru 19:59
O#62;: a czemu na rozszerzona matmę, nawet jeśli ktoś ci zadania rozwiąże, a ty tego nie zrozumiesz,
to nie odtworzysz tego
8 gru 20:02
Ewelinka: chciałam iśc na inny profil do liceum a nie dostałam sie. przyjeli mnie do technikum i wszyscy
musleli ze jest podstwa a kazali nan kupić książki z rozszerzenia
8 gru 20:04
O#62;: to jakiś obłęd

co maja zrobic ci, którzy maja z matma problemy

dobra wracamy do zadań
8 gru 20:06
O#62;: 5m−34= − 9
5m= − 9 +34
5m=25
m=5
8 gru 20:07
Ewelinka: ich problem. chce ci sie jeszcze to rozwiązywać
8 gru 20:09
O#62;: dawaj nastepne
8 gru 20:09
Ewelinka: dla jakich wartości parametrow a i b reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2x3+ax2+bx+1 przez
wielomian x−1 jest równa 4, a reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian x+2 jest równa
13
8 gru 20:12
Ewelinka: a skąd jesteś
8 gru 20:15
O#62;: W(1)=4
W(−2)=13
2*13+a*12+b*1+1=4
2*(−2)3+a(−2)2+b*(−2)+1=13
8 gru 20:16
O#62;: 2+a+b+1=4
−16+4a−2b+1=13
a+b=4−3
4a−2b=13+15
taki układ trzeba rozwiązać
8 gru 20:18
Ewelinka: aha
8 gru 20:20
Ewelinka:
8 gru 20:21
Ewelinka: jutro pisze sprawdzian z obliczania Δ i tez własnie mam problem z tymi znakami że je myle
8 gru 20:22
O#62;: a+b+=1
4a−2b=28 // :2
a+b=1
2a−b=14
dodajemy stronami
3a=15
a=5
wracamy do a+b=1
5+b=1
b= − 4
8 gru 20:23
O#62;: liczby w wielomianach bierze się ze znakiem
wypisz sobie współczynniki
np 2x2−5x−7=0
a=2, b= − 5, c= − 7
wtedy sie nie pomylisz
8 gru 20:25
Ewelinka: tak ale później w obliczeniach sie gubie
8 gru 20:27
O#62;: rób powoli, nie musisz rozwiązać wszystkich zadań, żeby dostać 2
8 gru 20:27
O#62;: zresztą, jesli jest pomyłka w obliczeniach to chyba jakieś punkty nauczycielka ci da?
8 gru 20:28
Ewelinka: mówie o tej delcie że podstawiam pod wzór i poźniej w obliczeniach pyle znaki i wychodza liczby
z kosmosu
8 gru 20:29
Ewelinka: dzisiaj pisałam spr i mi nie zaliczyła
8 gru 20:30
O#62;: bo pewnie robisz taki błąd −x2 to nie to samo co (−x2)
8 gru 20:30
O#62;: a co poszło nie tak?
8 gru 20:30
Ewelinka: podaj mi jakis przykład to zobaczysz w czym robie błedy
8 gru 20:31
O#62;: −2x2−6x+5=0
oblicz Δ
8 gru 20:32
Ewelinka: a=−2 b=−6 c=5
Δ=b2−4ac
Δ=−62−4*(−2)*5
Δ=−36−40
Δ=76
8 gru 20:37
O#62;: no i bardzo dobrze
8 gru 20:39
O#62;: dawaj następne zadanie
8 gru 20:39
Ewelinka: dla jakich wartości parametrów a i b wielomian W jest podzielny przez wielomian Q
a) W(x) = bx3 + (a +2b)x2 − 2x − 5
b) W(x)= ax3 + (4−a) x2−3(4a+3b)x−9
8 gru 20:43
O#62;: a gdzie wielomiany Q?
8 gru 20:45
Ewelinka: do podpunktu a Q(x)= x2−1
do b Q(x) =x2 −9
zapomniała bo pisało z boku
8 gru 20:46
O#62;: x2−1=(x+1)(x−1)
zatem 1 i 1 maja byc pierwiastkami wielomianu W(x)
W(1)=0 i W(−1)=0
b(13)+(a+2)*12−2*1−5=0
b+a+2−2−5=0
b+a−5=0
a+b=−5
b*(−1)3+(a+2)*(−1)2−2*(−1)−5=0
−b+(a+2)+2−5=0
−b+a−1=0
a−b=1
8 gru 20:53
O#62;: rozwiazujemy układ równań:
a−b=1
a+b=−5
dodajemy stornami
2a= − 4
a= − 2
wracamy do a+b= − 5
−2+b= − 5
b= − 3
8 gru 20:55
Ewelinka:
8 gru 20:59
Ewelinka:
8 gru 20:59
O#62;: x2−9=(x+3)(x−3)
zatem 3 i −3 są pierwiastkami W(x)
a*33+(4−a)*32−3(4a+3b)*3−9=0
−18a−27b+27=0 // :9
−2a−3b+3=0
−2a−3b=−3
a(−3)3+(4−a)(−3)2−(3(4a+3b)*(−3)−9
−27a+9(4−a)+9(4a+3b)−9=0
−27+36−9a+36a+27b−9=0
27b+27=0
27b=−27
b= − 1
wracamy do −2a−3b= − 3
−2a−3*(−1)= − 3
−2a+3= − 3
−2a= − 6
a=3
8 gru 21:03
Ewelinka:
8 gru 21:09
O#62;: jeszcze coś?
8 gru 21:10
Ewelinka: z zadań ?
8 gru 21:11
O#62;: tak
8 gru 21:12
Ewelinka: to pisać nastepne ?
8 gru 21:13
O#62;: no pisz, co zrobisz?
8 gru 21:14
Ewelinka: dla jakich wartości parametrów a i b reszta z dzilenia wielomianu W(x) przez P(x) jest równa
R(x)?
a) W(x)= X3−3x2+ac+b P(x) = x2 − 1 R(x) = 3x+2
B w(x) = 3x4 − 7x3 + 2x2−(a+1)x+2(b−1) P(x)= x2 −3x+2 R(x) = −3x+4
c) W(x)=x4−4x3+2x2+ 3x + a + 5 P(x) = x2−x−2 R(x) = (3a+1) x +b +2
8 gru 21:19
O#62;: tutaj w gre wchodzi dzielenie wielomianów
w 1 przykładzie cos jest nie tak
umiesz dzielić wielomiany?
8 gru 21:34
Ewelinka: nie bardzo
8 gru 21:35
O#62;: no to sobie te zadania odpuść
chyba, że musisz je zrobić, ale to jest trudniejsze niż poprzednie
8 gru 21:36
Ewelinka: sporo mam tych zadan bo 4 z tego dzielenia
8 gru 21:37
Ewelinka: tylko mi robisz te przykłady czy innym też pomagasz ?
8 gru 21:38
O#62;: na razie zajęłam sie toba
8 gru 21:39
Ewelinka: ale ogolnie pytam
8 gru 21:39
Ewelinka:
8 gru 21:40
Ewelinka: z jakiego województwa jesteś
8 gru 21:40
O#62;: pomagam jak mogę, żal mi was po prostu
8 gru 21:41
O#62;: południowego
8 gru 21:41
Ewelinka: heheh aż tak żle
8 gru 21:42
Ewelinka: jajestem z łódzkiego
8 gru 21:42
Ewelinka:
8 gru 21:43
Ewelinka: nie każdy ma głowe do matematyki:( dziekuje ci że mi pomogłaś w tych zadaniach. gdyby nie ty to
pewnie znowu bym miała wgl nie odrobiona pd z maty dziekuje

i przepraszam ze ci zajełam tyle
czasu
8 gru 21:46
Ewelinka: długo uczysz w szkole
8 gru 21:47
Ewelinka:
8 gru 21:48
O#62;: nie ma za co, staram sie tu byc codziennie,
jak sie nauczysz dzielić wielomiany to ta reszta zadań to pikuś

a tak w ogóle to mam stażu 20 lat i wiele bym dała, żeby wrócic do dawnego systemu nauczania
8 gru 21:49
Ewelinka: ja mam nowy program i mam do tego ksiązke w której jest opisane bardzo ogolnie nie ma nic
praktycznie wytłumaczone
8 gru 21:53
Ewelinka: a nauczycielka korzystaz innej książki na lekcji
8 gru 21:53
O#62;: kup sobie jakieś repetytorium, polecam Nową Erę do gimnazjum
8 gru 21:54
Ewelinka: 
szkoda ze na jeden temat czy to trudny czy łatwy jest poświecana jedna lekcja i to nie wazne
czy wszyscy to umieją czy nie
8 gru 21:55
Ewelinka: ale tam chyba sa tylko jakies zadania do rozwiązywania prawda
8 gru 21:55
Ewelinka:
8 gru 21:56
Ewelinka: ja chodze do technikum
8 gru 21:56
O#62;: takie czasy, jak niewiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę, 2 lekcje matmy gdzie wszyscy musza
zdawać maturę to porażka
8 gru 21:56
O#62;: nie, w repetytorium są omówione podstawy, krok po kroku, przykłady rozwiązanych zadań i do
samodzielnego rozwiązania
8 gru 21:57
Ewelinka: musze poszukać jakieś ksiązki takiej coś w podobie repetytorium tylko zeby tam było wszystko
krok po kroku opisane tylko jak na razie nie moge nigdzie tego spotkać

a po za tym nie
wiem za bardzo jakie to ma byc by było tak wszzystko od podstaw
8 gru 21:59
Ewelinka: musze tak zrobić zeby sobie kupić to do gimnazjum tylko nie wiem czy sa też do tech takie zeby
tez to było tak wytłumaczone nie znam sie za bardzo na tym
8 gru 22:01
Ewelinka:
8 gru 22:01
O#62;: szukaj Nowej Ery − takie wydawnictwo
8 gru 22:02
Ewelinka: widziałam ostatnio że nauczyciellka korzysta na lekcji z jakiejś ksiązki takiej że wszystko
jest krok po kroku i to dokładnie i jak zapytałam co to za ksiązka to nie chciała powiedzieć
bo powiedziała ze to nie dla uczni
8 gru 22:03
Ewelinka: tak wiem znam to wydawnictwo
8 gru 22:03
Ewelinka: czasami włśnie jak chodziłam jeszcze do gimnazjum to tą stronke odkryłam i wpisałam zadanie ale
nikt na nie nie odp. wiec zrezygnowałam. i dzisiaj jakoś tak mówie zobacze moze tym razem sie
uda i sie udało
8 gru 22:05
Ewelinka: wiesz co ja juz bede kończyć jestem ci naprawde wdzięczna za to co zrobiłaś dla bo właśnie w
tej chwile to mi życie uratowałaś ale ja juz kończe bo musze sie jeszcze pouczyć na polski
8 gru 22:06
Ewelinka: jeszcze raz dziękuje

moze jeszxcze kiedyś sie spotkamy bardzo bym chciała miec taką pomoc na
codzień
8 gru 22:07
Ewelinka:
8 gru 22:07
Ewelinka:
8 gru 22:09
:): no problem, będę zaglądać
8 gru 22:09
Ewelinka: dziekuje

8 gru 22:10