Ciąg (an) jest określony wzorem an=log 15 (4n+5) − log 15 n ,gdzie n ∊ N+
Krzychu: Ciąg (a
n) jest określony wzorem a
n=log
15 (4n+5) − log
15 n ,gdzie n ∊ N
+
a) Oblicz piąty wyraz ciągu a
n
b) Wykaż, że wszystkie wyrazy ciągu są liczbami ujemnymi.
c) Uzasadnij, że a
7 > a
6.
Nie mam pojęcia jak się zabrać za to zadanie

Ktoś pomoże?
8 gru 18:36
reyg: Ale dlaczego?

a
5=log
15(4*5+5)−log
155
8 gru 19:21
reyg: | | 1 | |
ah, nie log15 tylko log |
| patrzyłem na pierwszą linijkę, |
| | 5 | |
a wykazać, że wszystkie są liczbami ujemnymi, np. napisać nierówność a
n<0
i rozwiązać nierówność logarytmiczną, powinno wyjść
8 gru 19:26
Krzychu: dzięki postaram się to wyliczyć.
8 gru 19:33
Krzychu: a − mam już wyliczone. Dzięki!
b − mimo podpowiedzi nie wiem o co chodzi

c − próbowałem i poległem
Pomożecie?
9 gru 15:38
J:
| | 4n+5 | |
b) wystarczy wykazać,że : |
| > 1 dla każdego n .... |
| | | |
9 gru 15:47