Granica ciągu
Radek: Granica ciągu
| | 2√n+1 | | 2√n(1+1/n) | | 2√n*√1 | |
lim n−>∞ |
| = |
| = |
| = |
| | 2√n | | 2√n | | 2√n | |
Co jest źle dziekuje ?
8 gru 17:53
razor: policz lim
√n+1−
√n
8 gru 17:56
jakubs: Dlaczego tam masz w liczniku 20 ? Według mnie powinno byc 21 i granica 1
8 gru 17:57
Radek: A granice zawsze można rozbijać ?
8 gru 18:06
Radek: A jak mam taką granicę lim n→
∞ (3n−
√9n2+6n+1)
| | (3n+√9n2+6n+1) | |
n→∞ (3n−√9n2+6n+1)* |
| = |
| | (3n+√9n2+6n+1) | |
| | −6n−1 | |
= |
| = co mogę dalej zrobić ? |
| | 3n−√9n2+6n+1 | |
8 gru 18:19
razor: poprawić błąd w mianowniku i wyciągnąć n przed nawias w liczniku i mianowniku
8 gru 18:35
Radek: Dzięki.
Mając granicę
| | sinx2 | | sin x/2x/2*x2 | |
lim x→0 |
| = |
| =? |
| | 4x | | 4x | |
Granica z
sin x/2x/2=1 ale co dalej ?
8 gru 20:41
Radek: czy jakoś inaczej ?
8 gru 21:42
Radek: ?
8 gru 21:53
Radek: pomoże ktoś ?
8 gru 22:17
Radek: Doszedłem do takiego czegoś jest to dobre ?
| | sinx2 | |
Jeżeli granica z |
| =1 to została nam granica z |
| | x2 | |
| | x2 | | x | | 1 | |
lim x→0 |
| = |
| = |
| |
| | 4x | | 8x | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem 1* |
| = |
| dobrze? |
| | 8 | | 8 | |
8 gru 22:23