maceirze
cymek: co robię źle?
mam obliczyc rzad macierzy
| ⎧ | 1 −1 2] | |
| ⎨ | −1 1 −2| |
|
| ⎩ | 2 −2 4] | |
8 gru 17:20
cymek: | | ⎧ | 0 −4 | |
| i wychopdzi mi 1+ | ⎩ | 0 0 | z tego detA = 0 wiec wynik powinien byc 2 a w odpowiedziach jest
|
1?
8 gru 17:21
Gray: Źle piszesz słowo "macierze". Reszty niestety nie napisałaś, więc jak na razie jest OK
8 gru 17:22
Gray: Skąd masz to 1+....? Widać, że rząd jest równy 1 (wiersz 2. = − wiersz 1.; wiersz 3. = 2*wiersz
1.)
8 gru 17:23
cymek: | ⎧ | 1 −1 2 | |
| ⎨ | −1 1 −2 | wykonuje działania k2 + k1 i k3 − 2K1 = k{1 0 0 &−1 0 0 &2 0 0}
|
| ⎩ | 2 −2 4 | |
| | ⎧ | 0 0 | |
| = 1 + | ⎩ | 0 0 | detA = 0 wiec 1+1 = 2
|
8 gru 17:26
Gray: Piszesz 1+1=2. Skąd ta druga jedynka?
8 gru 17:28
cymek: no 1 jedynka jest przez wyrzucenie rzedu i kolumny gdzie stala 1 a druga jedynka jest z tego ze
jesli detA macierzy kwadratowej =0 to rząd tej maceirzy jest = 1 a jesli detA jest rozne od 0
to rzad maceirzy jest rowny 2, w moim przyapdku jest = 0 wiec stad 1
8 gru 17:32
Gray: "jesli detA macierzy kwadratowej =0 to rząd tej maceirzy jest = 1 a jesli detA jest rozne od 0
to rzad maceirzy jest rowny 2" − nie ma takiego czegoś (w matematyce którą znam).
8 gru 17:33
cymek: hmm a jak jest? tam zrozumialem z etrapeza xd
8 gru 17:34
Gray: Jest np. tak: jeżeli A ma wymiar n x n i det A =0 to rządA ≤ n−1.
8 gru 18:15