Magda: Zad. 1. Rozwiąż równanie:
a) 7+11+15+...+x=1950
Zad. 2. Dany jest ciąg arytmetyczny. Wyznacz x.
a) (x;11;x+8)
Zad. 3. Między liczbą 2 i 486 wstaw cztery liczby tak, aby wraz z danymi tworzyły ciąg
geometryczny.
Zad. 4. Oblicz a1 , r i S20 ciągu arytmetycznego, w którym a8=30 oraz a11 + a15=100
Zad. 5. Oblicz a1 , q i S6 ciągu geometrycznego, w którym a2=16 oraz a5=128
8 gru 17:03
Kacper:
Madziu nie powielaj zadań
8 gru 17:05
Magda: To proszę o pomoc w rozwiązaniu
8 gru 17:07
Olgaaa: Zad. 1
widać, że to musi być ciąg arytmetyczny, bo r=4
więc skorzystaj ze wzoru na sumę początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego
8 gru 17:09