Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych krótkich zadań ;)
Magda: Zad. 1. Rozwiąż równanie:
a) 7+11+15+...+x=1950
Zad. 2. Dany jest ciąg arytmetyczny. Wyznacz x.
a) (x;11;x+8)
Zad. 3. Między liczbą 2 i 486 wstaw cztery liczby tak, aby wraz z danymi tworzyły ciąg
geometryczny.
Zad. 4. Oblicz a1 , r i S20 ciągu arytmetycznego, w którym a8=30 oraz a11 + a15=100
Zad. 5. Oblicz a1 , q i S6 ciągu geometrycznego, w którym a2=16 oraz a5=128
8 gru 16:54
Olgaaa: wszystkie wzory są w tablicach, kwestia tylko podstawienia
8 gru 16:56
Kacper:
8 gru 16:58
===:
Zad.1
x=a
k x=7+4(k−1) ⇒ x=3+4k
2k
2+5k−1950=0
√Δ=125
k=30 x=7+29*4=123
8 gru 17:12
===:
...pozostałe dużo łatwiejsze
8 gru 17:14