kombinatoryka
Olgaaa: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach i jednocześnie większych od 5238?
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć?
Pierwszy przypadek, to rozumiem, że 4*9*8*7=2016
ale jak dokładnie obliczyć drugi przypadek?
8 gru 16:48
Kacper:
5238
To teraz jak jest 6 lub więcej na początku to łatwo

Jak jest 5 na początku i na drugim miejscu co najmniej 3 to mamy:
1*6*8*7=
Jak jest na początku 52 i potem co najmniej 4 to mamy:
1*1*5*7=
Jak jest na początku 523 to mamy liczby:
5239

Dodać wszystko do siebie
8 gru 16:57
Magda: Wszystko można wyczytać we wzorach, to jest tylko kwestia zrozumienia
8 gru 17:00
Kacper:
Widzę, że Panie się polubią
8 gru 17:01
Olgaaa: Dziękuję Kacprze
8 gru 17:03
Kacper:
A czy rozumiesz o co chodzi?
8 gru 17:04
Olgaaa: Tak, już rozumiem
8 gru 17:05
Kacper:
8 gru 17:19