całka
John: Mam tu problem z całką:
| | e2x+1 | | e2x | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx= no i mam problem z |
| | e2x−1 | | e2x−1 | | e2x−1 | |
rozłożeniem drugiej całki, dobrze w ogóle zacząłem?
podstawienia:
t=e
2x−1
odpowiedź do zadania to: ln|e
2x−1|−x+C
8 gru 16:17
daras: dobrze tylko wystarczy jak podstawisz t = e2x
8 gru 16:20
John: podstawiam i dalej mi jakoś nie wychodzi, mógłbyś to rozpisać?
8 gru 16:27
daras: dt = 2tdx
8 gru 21:49
Mila:
| | 1 | |
[t=e2x, dt=2e2x dx, e2x dx= |
| dt] |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt+ |
| ∫ |
| dt |
| 2 | | t−1 | | 2 | | t*(t−1) | |
8 gru 23:44
daras: i znowu ktoś, kto ma ∞ wiele wolnego czasu odrobił zadanie za kogoś kto nawet nie wie jak
wyglądają książki do matematyki, ręce i nogi opadywują...c'est la vie ?!
9 gru 11:17