prosta
Karolina: Przez rzut punktu A(2,−1,1) na prostą
poprowadzić prostą prostopadłą do prostej l
1 i przecinającą prostą:
l
2: x−y−z+2=0
x−2y+4=0
proszę o pomoc
obliczyłam już rzut, to będzie punkt Q(−1,1,1) ale co z dalszą częścią zadania,
jak dalej powinnam to rozwiązać?
8 gru 16:16
Karolina: hmmm?
pomożecie?
8 gru 16:33
Karolina: bardzo proszę o pomoc, chociaż o nakierowanie
8 gru 16:50
Karolina: bardzo proszę o pomoc
8 gru 16:59
Gray: Twój "rzut" nie jest rzutem na prostą l1.
8 gru 17:25
Karolina: no no tak, sorki powinno być Q(1,0,2)
ale co dalej?
8 gru 17:36
Karolina: pomożecie?
8 gru 17:57
Gray:
x−y−z+2=0 i x−2y+4=0 ⇒
l2: x=2t−4, y=t, z=t−2
Szukana prosta:
l: x=1+at, y=bt, z=1+ct
Szukamy takich a,b,c aby:
a) a−b+2c=0 (warunek prostopadłości do l1)
b) układ równań: 1+at=2u−4, bt=u, 1+ct=u−2 miał rozwiązanie (ze względu na u i t)
8 gru 18:42
Gray: Źle popatrzyłem na Q:
ma być: l: x=1+at, y=bt, z=2+ct
Warunek a) bez zmian;
Warunek b)
1+at=2u−4, bt=u, 2+ct=u−2
8 gru 18:44
Gray: Zainteresowanie zdechło, ale mnie zadanie zaintrygowało...
a) ⇒ b=a+2c
a) i b) ⇒
1+at=2u−4
at+2ct=u
2+ct=u−2
Stąd:
at − 2u = −5
(a+2c)t−u=0
ct − u = −4
Aby układ ten miał rozwiązanie wyznacznik macierzy o wierszach
a −2 −5
a+2c −1 0
c −1 −4
musi być zerem.
Stąd 4a+5a+10c−5c−8(a+2c)=a −11c =0 ⇒a=11c
Mamy więc:
a=11c,
b=13c
Przyjmując np. c=1 mamy a=11, b=13, c=1 (zgadza się, tj. spełnione są warunki a i b)
Twoja prosta ma więc postać:
l: x=1+11t, y=13t, z=2+t, t∊R.
8 gru 20:22